Борел: ЕС ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека

Сътрудничеството ще зависи от мирното уреждане на кризата
Обновена: 17 авг 2021 22:02 | 17 авг 2021 21:55, Веселина Йорданова
120
Борел: ЕС ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека
Снимка: БГНЕС

След идването на власт на талибаните, ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Още по темата
Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата.

Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Борел.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел. Той обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес.

Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, изтъкна той.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: АфганистанЕСталибани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедни са ромите затва изкупиха в студентски град всички апартаменти ново строителство по 300хил лева.защото бягат от воина.трябва да се отделиме от тях да си прават партии и парламент.тва е много куха нация като наще роми.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо ги накарайте да си сменят дефиницията за "човек" в главите, че Българите и другите европейци имаме различно виждане за тая дума от талибаните.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако гледаш пропагандните клипчета- талибаните са за Нобел за мир и развитие на науката., а реалността е че в училищата учат до 10- годишни и то по 4 часа религия , и малко математика, та да не бъркат като плащат десятък
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтинааа дрогаааа, евтинааа дрогааа, за целииияяяя свяяяттт. Така са прави преврат и купува държава.
80
0
 
4
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 2 години
Тоест гейропа узаконява безчинствата на талибаните и насилственото превземане на страната от бургиите
79
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ми то пък самите ЕС неспазв2ат правата на човека (който отказва да се ваксинира например). Нали уж има конституция която гарантира правата ни? Но лобитата на фармацевтичните компании и техните слуги нищо не признават. Русия, Китай САЩ, до Пакистан и Египет.... Навсякъде е едно и също. Играе ли парата - Човешките животи не са важни. Няма противостояние Изток срещу запад. Театър за да печелят и оръжейните фирми. Това е то - Новият световен ред. На работа - в къщи,и плащаш си за въздуха дето дишаш.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жозеп меко си постила като казва, че ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека. Ахххренеть! Талибаните да спазват правата на човека и то според еесовското, либерастично, джендъро-прайдовско разбиране на колективната Еесовска Зона?! Но! Защо да не повярвамв, че ЕС ще призне талибанското правителство за правово, след като вече 7 години приема, разговаря и подпомага укропските бандеро-нацистки превратаджии и ги продуцира като демократи?
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жозеп меко си постила като казва, че ще работи с талибаните, ако спазват правата на човека. Жозеп твърдо вярва, че в Русия не се спазват правата на човека, а мечтае да работи с талибаните, ако спазват правата на човека. Жозеп пак е в плен на двойния стандарт.
76
0
 
2
 
! Отговори
Море от лудост преди 2 години
И буря от лудост върлуваха тук 30 години. Имам малко работа. See you around kid!
75
0
 
2
 
! Отговори
Не става въпрос преди 2 години
За състезание по дебати господа. Става въпрос за най-пазената тайна на Третия райх и най-голямото чудовище на света. Ако сте го намерили вече мъртъв по времето когато сте стигнали там значи съм прекалил ...
74
0
 
1
 
! Отговори
Някой ми каза преди 2 години
Някога във времето ...не са били по умни от теб човек просто са били по информирани. И тъй като е създал условия водещи до тежка неграмотност, много го е било страх от умен човек тук, защото тук се е развихрил особено геноцитно. Като брат си - тия селяни искат да ми вземат колонията. Бум Света София.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На граждански или на трудов договор ще работят?
72
1
 
1
 
! Отговори
Хубаво ... преди 2 години
На години е ... На Юг е пълно с неща дето са вредни за здравето му .... Някое спокойно тихо място където да си доживее старините в лукс и спокойствие ...Норвегия!
71
0
 
1
 
! Отговори
Хубаво ... преди 2 години
Къде ще скриеш важен документ?Зад плакат.Пред очите ти обаче няма го видиш. Да го търсите в Аржентина в Африка няма смисъл.Единственото място оставаше Норвегия.Само че къде в Норвегия. Не е като да е малка страна. Тук вече идва паста с усета ...
70
0
 
1
 
! Отговори
Хубаво ... преди 2 години
Както казваше Цанко Петров не можел да разбереш едно изкуство ако не разбереш социокултурноистическото време....
69
0
 
1
 
! Отговори
Хубаво ... преди 2 години
Не случайно ходих три пъти в Германия може малко да съм бил нахален третия път ... Но в музея в Лайпциг имаше една съвременна работа дето не ми дадоха да я снимам но вътре художника беше направил фрагмент от извънземна планета в която нищо не е като на земята ... влизаш на друго място Даже и въздуха миришеше различно... Тоест за да влезеш в емпатия с един човек ти трябва да се поставиш в средата му ... Музиката, стила на времето и т.н.
68
0
 
3
 
! Отговори
Джани преди 2 години
Ето кой подкрепял тероризма и във Сирия. Скоро и други ще работят с вас хахахаха ще има много писъци. После като ви цепят *** Русия да се пищитите
67
1
 
1
 
! Отговори
Хубаво .... преди 2 години
Ето ти следата, която сочеше горе долу къде е ... Знаеш ли защо? Тоя имидж искаше - Да седи на върха на света невидим за останалите просто движейки се ... Тази песен е импринт , който се е отпечатъл в ранните му години. Това е начинът му на поведение и камуфлаж. Къде може да направи това?
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТо и не-членките на НАТО предадоха много хора, ние имаме 6 гражданина на Република България там, сега нямат шанс за евакуаци, дали Янев ще изпрати Спартана да ги спаси? Ще видим и САЩ имат толкова преводачи останали там, работещи за тях, но не са военни, ще изпратят ли евакуационен екип
65
0
 
0
 
! Отговори
Хубаво ... преди 2 години
И Швеция и Финландия са социалистически доста и много е прозрачно там, той едвам с много усилия е покрил всичко в Норвегия камо ли там...

Спонсорирани публикации